Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szibériai husky a munkakutyák közé tartozik, közepes méretű, Kelet-Szibériából származik. Onnan elterjedt Alaszkában és Kanadában is. Szőrzetük vastag, szagtalan, évente egyszer-kétszer igen erősen vedlenek. Mérsékelten tömör felépítésű és dús szőrzetű teste, álló füle és bozontos farka is északi származásra utal. Jellegzetes testtartása meglehetősen könnyed. Eredeti funkciója szerint hámban kiválóan dolgozik, könnyű terhet közepes sebességgel, hatalmas távolságokra elhúz. Testalkata és formája híven tükrözi eredendő erejét, sebességét, állóképességét. Kissé ferde szemeinek élénk és barátságos kifejezése a jó társ alkalmazkodó tulajdonságaira utal.

Tartalomjegyzék

[elrejtés]


Története 

A szibériai huskyk történelme a legtöbb kutyafajtáéhoz hasonlóan több ezer évre nyúlik vissza, azonban a többi fajtától eltérően szinte semmilyen írott vagy más tárgyi emlék nem maradt fent róluk, egészen az 1800-as évekig.

A fajta eredetileg Kelet-Szibériában, közelebbről a Csukcs és a Kamcsatka félszigetén volt őshonos és az itt lakó törzsek háziasították, majd tenyésztették őket. Ez az időszak kb. i.e. 9000-6000 közé tehető. Írásos emlék azért is nem maradt ránk egészen a XIX. sz. elejéig, mert ezek az eszkimó népcsoporthoz tartozó törzsek szinte ősközösségi szinten éltek, így nem ismerték az írást sem.

Egy másik probléma a fajta történetének kutatásában, hogy az információk egy része szőrmekereskedők és vadászok beszámolóin alapul, amiknek hitelessége igencsak megkérdőjelezhető. Tudni kell azt is, hogy a csukcsi népcsoportnak csak azon része foglalkozott a fajta tenyésztésével, amely a tengerhez közel eső partmenti sávban élt.


Mérete 

  • Hím:
Marmagasság: 53,3 – 59,7 cm
Súly:20,4 – 27,2 kg
  • Nőstény:
Marmagasság: 50,8 – 55,9 cm
Súly:15,9 – 22,7 kg

A kanok megjelenése erőteljes, de sohasem durva, a szukák vékonyabbak, a testfelépítmény törékenysége nélkül. Megfelelő kondícióban, jól fejlett és feszes izomzatnál a szibériai huskyn nincs (nem lehet!) túlsúly.


Élettartama 

Átlagos élettartama: 14 év.


Viselkedésének jellegzetességei 

Intelligens, emberkedvelő fajta. Nehezen viseli az egyedüllétet, idegenekkel szemben barátságos. Autonóm jelleme miatt az egyik legnehezebben tanítható kutyafajta. Rengeteg energiával bír, állandóan fut és ugrál, nem nézi, hogy van-e valaki az útjában vagy sem. Hidegben és melegben is jól érzi magát. Rendkívül hajlamosak a lyukak ásására és mindenfajta rombolásra (főleg a kölykök). Viszonylag igénytelen, étkeztetése nem okoz különleges nehézséget.


 

forrás.wikipédia

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Wedge stupid, forms, judges non-ionic, men immobility.

(atoedagimildi, 2019.05.09 19:43)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone 20 Mg <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Buy Prednisone</a> fpp.znxi.huskyszeretok.eoldal.hu.hww.ms http://mewkid.net/buy-prednisone/

This hopes, wondering win visiting low-intensity retarded.

(orucosisey, 2019.05.09 17:48)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone No Prescription <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Without Prescription</a> kbi.hmhh.huskyszeretok.eoldal.hu.kwy.tv http://mewkid.net/buy-prednisone/